جاوا اسکریپت چیست و 3 روش استفاده از آن در HTML
آنچه خواهید دید :
Toggleجاوا اسکریپت (JavaScript) چیست؟
جاوا اسکریپت یک زبان برنامه نویسی اسکریپتی هست. مقالات زیادی راجب به این موضوع که تاریخچه این زبان چیه، به چه اسم هایی میشناسنش و چه سالی تولید شد، وجود داره.
یک مقاله خیلی خوب که به این موضوع پرداخته رو از اینجا بخونید.
توی این مقاله قراره به زبان ساده راجب به این زبان صحبت کنیم و بگیم که چه کاربرد هایی توی وبسایت ها داره و چرا باید این زبان رو یاد بگیریم.
جاوا اسکریپت (JavaScript) چه کاربرد هایی داره؟
یکی از مهمترین دلیل های انتخاب یک زبان برنامه نویسی، کارایی اون زبان برنامه نویسی هست. پس اگر ما بخوایم یک زبان رو یاد بگیریم باید مطمئن شیم که برای اون، بازار کار وجود داره. خوشبختانه این زبان یکی از زبان هایی هست که نه تنها در سطح وب و فرانت اند استفاده میشه، بلکه امروزه در مباحثی مثل بک اند، در برخی موارد بازی سازی و … نیز استفاده میشه استفاده می شود.
به مثال هایی که توی عکس زیر وجود داره نگاه کنید.
همونطور که می بینید حوزه های فعالیت برنامه نویسی با این زبان جاوا اسکریپت زیاد هستند. اما به عنوان فردی که تجربه توی بازار کار داره و یکسری چیز هارو دیده بهتون میگم که تا الان، بیشترین استفاده این زبان در حوزه های فرانت اند و بک اند هست. پس اگر به این دو حوزه علاقه دارید پیشنهاد میکنم که یادگیری این زبان رو شروع کنید. اگر که کمی براتون سخته که از کجا و به چه روشی شروع کنید، پیشنهاد میکنم به دوره متخصص جاوا اسکریپت در وبسایت مگادمی سر بزنید.
اهمیت جاوا اسکریپت (JavaScript) در وبسایت چیست؟
ما در مورد کاربرد های این زبان صحبت کردیم. ولی چرا ما باید از این زبان در وبسایت خودمون استفاده کنیم؟ اگر خواننده مگادمی باشید، حتماً مقالات HTML چیست و CSS چیست رو دیدید. توی این مقاله ها به این موضوع اشاره کردیم که برای داشتن یک وبسایت حداقل نیاز شما HTML هست. سوالی که پیش میاد این هست که پس جاوا اسکریپت چی؟ آیا وجود این زبان در وبسایت اجباری هست؟ پاسخ این سوال که «آیا وجود این زبان در وبسایت اجباری هست»، خیر هست. شما میتونید بدون این زبان هم وبسایت خودتون رو داشته باشید و با CSS هم ظاهرش رو زیبا کنید.
ولی یه سوال از شما که خواننده هستی دارم؛ شما ترجیح میدید که یک مجله و روزنامه به بیننده تحویل بدی؟ یا اینکه یک نرم افزار یا وبسایتی که میتونه باهاش تعامل داشته باشه؟ طبیعتاً اکثر شما گزینه دوم که یک وبسایت تعاملی هست رو انتخاب می کنید. چون تلاش ما این هست که مخاطبمون رو درگیر و سرگرم کنیم تا از وبسایت یا نرم افزار ما استفاده کنه.
از همه این صحبت ها به این میرسیم که اهمیت این زبان در وبسایت ها ایجاد تعامل در نرم افزار یا وبسایت ما هست که نتیجش جذب شدن مخاطب ما هست.
نحوه استفاده از جاوا اسکریپت (JavaScript) در وبسایت
اگر شما آشنایی اولیه با وبسایت یا طراحی وب داشته باشید، میدونید که برای استفاده از JavaScript در وبسایت باید از HTML استفاده کنید. اگر اطلاعی راجب به این موضوع ندارید، حتماً مقاله HTML چیست رو مطالعه کنید.
ما به ۳ روش میتونیم جاوا اسکریپت رو به HTML یا به اصطلاح وبسایتمون اضافه کنیم.
Embedding code
در این روش، کد های JavaScript در تگ script قرار گرفته میشن.
<html> <body> <script> // javaScript code here </script> </body> </html>
همونطور که میبینید شما میتونید بدون استفاده از فایل مجزا، کد های جاوا اسکریپت خودتون رو به صفحه اضافه کنید. این روش برای کد های خیلی کوتاه مناسب هست.
Inline code
در این روش، کد های جاوا اسکریپت با استفاده از attribute های HTML به صفحه اضافه میشن. برای درک بهتر، مثال پایین رو ببینید
<html> <body> <h1 onclick="//javascript code"> Click me! </h1> </body> </html>
همونطور که توی کد بالا میبینید، شما با کلیک کردن روی المنت H1 قطعه کدی از جاوا اسکریپت رو اجرا می کنید.
اگر که با attribute های HTML آشنایی ندارید، به صورت خلاصه یکسری تنظیماتی هستن که برای یک تگ میتونید اجرا کنید. این تنظیمات میتونه استایلی، تعاملی، مرتبط به SEO و … باشند که شما میتونید از این attribute ها در زبان های CSS و JavaScript استفاده کنید. یک مثال ساده از attribute ها که جزو پر استفاده ترین هاست، “class” هست.
External file
در این روش، تمامی کد های شما در یک فایل مجزا نوشته میشه و شما میتونید از طریق HTML، این فایل رو به صفحتون اضافه کنید.
در نظر بگیرید که یک فایل script.js دارید. برای استفاده از این فایل از روش های زیر میتونید استفاده کنید.
<html> <body> <script src="./script.js"></script> </body> </html>
شما با استفاده از تگ script و تنظیمات (attribute) src، فایل خودتون رو به صفحه اضافه کنید. این روش پر استفاده ترین و بهترین روش برای دسترسی به این زبان به یک وبسایت هست.
نتیجه گیری
شما اگر که بخواید در حوزه های فرانت اند و یا بک اند فعالیت کنید، یکی از انتخاب هایی که بازار کار خیلی خوبی داره، زبان JavaScript هست. این زبان به دلیل اینکه یادگیری ساده ای داره، طی سال ها طرفداران زیادی پیدا کرده. همین محبوبیت باعث شده که کاربرد های زیادی توی حوزه های مختلف داشته باشه که همین موضوع باعث ایجاد موقعیت های شغلی زیادی شده.
علاوه بر محبوبیت، قابلیت هایی که به وبسایت ها اضافه میکنه، یادگیری این زبان رو جزو الزامات کرده. پس شما به عنوان یک فردی که قراره در حوزه طراحی و برنامه نویسی وبسایت مخصوصاً فرانت اند، فعالیت کنی، نیاز داری که این زبان رو یاد بگیری. پس یادگیری رو از همین حالا شروع کن!
درباره مجید کارگر
مجید کارگر هستم. ۲۱ سالمه و حدوده ۳ ساله تو حوزه فرانت در حال یادگیری و پیشرفت کردن هستم و از اول مهر ماه ۱۴۰۲ فرانت رو به صورت حرفه ای شروع کردم. تمام تلاشم اینه که دانشی رو که دارم با بقیه به اشتراک بزارم که همه باهم پیشرفت کنیم.
نوشته های بیشتر از مجید کارگر
دیدگاهتان را بنویسید